Γιορτή του κρασιού

AMPELIΌπως είναι αυτονόητο, σε μια γιορτή κρασιού ο οίνος ρέει άφθονος. Αυτό συμβαίνει φυσικά και στη Γιορτή Κρασιού του Λαδά, με την υποσημείωση όμως ότι το κρασί είναι σκέτο νέκταρ! Όλο ντόπιο, προσφέρεται από τους Λαδαίους για τη γιορτή  δωρεάν.
Σημειώνεται ότι το Λαδά είναι το μόνο από τα χωριά της Αλαγονίας το οποίο έχει διατηρήσει τα αμπέλια του και μάλιστα οι ποικιλίες είναι τοπικές, πολύ παλιές. Αμπέλια υπήρχαν και στα υπόλοιπα χωριά, τα πιο πολλά όμως έχουν εκριζωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και στη θέση τους καλλιεργούνταν πατάτες.
Το γλέντι ανοίγει με  επίδειξη παραδοσιακών χορών και ακολούθως στο χορό μπαίνει σχεδόν όλος ο κόσμος.
Τη Γιορτή Κρασιού διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Λαδαίων, που πραγματοποιεί και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα. Πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά προσφέρονται με αφθονία όπως είναι η βραστή γίδα, σουβλάκια, γουρνοπούλα, παξιμάδι και τυρί.

Εκτός από τους ντόπιους και οι επισκέπτες που δεν κατάγονται από το Λαδά συμμετέχουν στην γιορτή και μένουν πολύ ευχαριστημένοι απο την όλη οργάνωση της εκδήλωσης. Αφενός το κλίμα στο βουνό, αφετέρου η φιλοξενία των Λαδαίων, η θέση του χωριού, η θέα του Καρβελίου απέναντι, η εικόνα του οικισμού κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί όμορφα.

  • images
  • giorti_krasioy_2012_0001
  • μελι1

Βίντεο απο τη Γιορτή του Κρασιού με την συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας

newspaper templates - theme rewards